HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

vrijdag 16 augustus 2013

Fancy risotto met krab, inktvisinkt en broodkruimels


Dit recept voor zwarte risotto met krab, citroen en pangrattato (Italiaans voor broodkruimels) is echt hemels. Ik kwam het recept een paar jaar geleden tegen in een magazine van Jamie Oliver. Ik heb het maar één keer gemaakt, terwijl het eigenlijk helemaal niet moeilijk is, maar er wel fancy uitziet.  

Laatst toen ik weer eens krab at, moest ik aan dit gerecht denken. Helaas heb ik het recept toen niet uitgeknipt en na Jamie's boeken te hebben doorgespit, gaf ik het op. Onvindbaar. Toen op hoop van zegen maar mijn eigen variant gemaakt. Het ziltige krabvlees, de pittige pepers, het zure van de citroen en de romige risotto maken dit tot een super gerecht met als kers op de taart crunchy broodkruimels. 

Hier mijn versie van deze super lekkere risotto. 

Dit heb je nodig voor 4 personen
300 gram krabvlees
2 rode pepers, fijngesneden (sinds Thailand doe ik alles mét zaadjes, maar als je niet van pittig houdt kan het ook zonder)
1 ui, fijngesneden
2 citroenen
400 gram arborio risotto rijst
1 glas droge witte wijn
1 liter groentebouillon
16 gram inktvisinkt (te koop in zakjes bij delicatessenzaken of de wat luxere visboer)
50 gram boter
1 handje geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
verse platte peterselie

Voor de pangrattato 
1/2 ciabatta (ik gebruik een afbakciabatta)
125 ml olijfolie
5 knoflooktenen

Maak eerst de pangrattato
Verhit de olie in een steelpan. Voeg de knoflooktenen toe. Bak ze goudbruin op middelhoog vuur. Haal dan de knoflook eruit en gooi deze weg. Scheur het brood in stukken en vermaal tot grove kruimels in de keukenmachine. Voeg de broodkruimels toe aan de knoflookolie en bak ze in een paar minuten krokant en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met versgemalen peper en zout. 




Zo maak je de risotto
Meng 200 gram van het krabvlees in een kom (houd de overige 100 gram apart) met 1 fijngesneden rode peper en het sap en de geraspte citroenschil van 1/2 citroen. Breng op smaak met peper en zout en wat olijfolie en zet opzij. Snijd de andere rode peper fijn en de andere helft van de citroen in schijfjes. Houd allebei apart voor de garnering (van de andere citroen heb je alleen het sap nodig als de risotto klaar is). 

Verwarm de olijfolie en de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de fijngesneden ui. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zachtjes zonder dat 'ie verkleurt. Voeg de achtergehouden 100 gram krabvlees toe en bak kort mee. 

Voeg nu de rijst toe en schep deze om totdat 'ie glazig gaat zien. Doe de wijn erbij en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen totdat alle wijn is opgenomen door de risotto. 

Voeg nu met een soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als al het vocht helemaal is opgenomen. Blijf goed roeren totdat de rijst 'al dente' is (na ongeveer 20-30 minuten). Roer de Parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Laat even staan met de deksel op de pan. 

Roer de inktvisinkt erdoor heen en het sap van 1 citroen. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de risotto over de borden. Verdeel hier het krabmengsel en de pangrattato over. Garneer met gehakte peterselie en de rest van de rode peper. Serveer met schijfjes citroen die iedereen er over kan uitknijpen.  

Eet smakelijk!