HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

zaterdag 9 november 2013

Fluffy pie met gekarameliseerde sjalotjes, blauwe kaas en walnoten


He's so fluffy, I'm gonna die - Agnes [Despicable Me] looking at a unicorn plush toy 


Volgens mijn moeder is het geheim achter fluffy pie minder ei en meer room. Om een smeuïge taart te krijgen, moet je in verhouding tot het ei veel room gebruiken. Ik volgde mijn moeders wijze raad en de taart had een hoog fluffiness gehalte. Ook houd ik echt van het korstdeeg van deze taart. Samen met het zoete van de gekarameliseerde sjalotjes en de pittige blauwe kaas is dit een match made in heaven. De geroosterde walnoten on top maken het af.


Zo maak je deze fluffy pie 

voor 4 personen
voor het deeg
125 gram tarwebloem
125 gram volkoren bloem
1 eidooier 
150 gram koude boter in blokjes
3 el koud water
flinke snuf zout
droge bonen om mee blind te bakken
geribbelde taartvorm van ongeveer Ø 26 cm

voor de vulling
3 flinke sjalotten, gesnipperd
1 el (riet)suiker
100 gram Roquefort of andere blauwe kaas
250 ml slagroom
2 eieren
100 gram geraspte Emmentaler 
nootmuskaat
versgemalen peper en zout
100 gram walnoten

voor erbij
verschillende soorten biologische salade, waterkers, cress en kiemen.  



Maak eerst het deeg. Doe beide bloemsoorten samen met de boter en een flinke snuf zout in de keukenmachine en mix met het plastic deegmes. Laat draaien totdat het mengsel op broodkruim begint te lijken. Voeg nu de eierdooier toe en de lepels koud water. Laat de keukenmachine weer draaien totdat het deeg gaat samenhangen en een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg ongeveer een half uur weg in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal dan het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit totdat het groot genoeg is en in de taartvorm past. Vet de vorm royaal in met boter en leg het deeg in de vorm. Nu komt het blindbakken: kreukel een velletje bakpapier en leg dit op de deegbodem. Leg hier een handje droge bonen op. Zet 10 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de bonen en bak de bodem nog 5 minuutjes. Haal de vorm uit de oven. 

Karameliseer ondertussen de sjalotjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Fruit de sjalotjes een paar minuten totdat ze wat verkleuren. Giet er nu een scheut water bij en voeg de suiker toe. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat nu zachtjes sudderen en roer af en toe. Als je merkt dat het water te snel verdampt is, kun je er nog wat water bij doen. Als de sjalotjes mooi gekarameliseerd zijn, zet het vuur dan nog even hoog en bak ze al roerend totdat de sjalotjes nog donkerder worden. Zet apart. Verhit een koekenpan en rooster hierin de walnoten zonder olie tot ze bruin kleuren. Houd apart. 

Meng de eieren en de slagroom door elkaar en breng op smaak met peper en nootmuskaat. Roer de helft van de geraspte Emmentaler door het eimengsel. Verdeel de gekarameliseerde sjalotten over de bodem van de taart en brokkel er de Roquefort over. Giet het eimengsel erover. Verdeel tot slot de rest van de kaas over de taart. 

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de taart in ongeveer 25-30 minuten mooi goudbruin en in het midden net gestold. Haal de taart uit de oven. Serveer de taart warm met de geroosterde walnoten erover. Lekker met salade van waterkers, peer en kiemgroenten.