HOME ABOUT RECIPES RECIPES HOTSPOTS CONTACT

zaterdag 11 januari 2014

Fair mangobrood & winnen fairtrade bakworkshop


Wie houdt er niet van bakken? Laten we wel wezen. Er bestaan vast mensen die niet van het bakproces zelf houden, maar dan op z'n minst wel van het resultaat. Taart, cake, muffins, brownies, brood. Eigenlijk vind ik alles dat uit de oven komt lekker. Toen Fairminds mij vroeg om de fair baking kit uit te proberen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

Bak jij ook graag? Lees dan verder om te zien hoe je zelf ook kans maakt op de baking kit met fairtrade ingrediënten én een bakworkshop georganiseerd door Fairminds. Kun je gelijk je bakskills wat upgraden. 


In de baking kit zitten zes fairtrade producten. Een pak rietsuiker, een muffin bakmix, een blik kokosmelk, een zakje gedroogde mango, een reep pure chocolade en een doosje cacaopoeder. Stuk voor stuk producten met een bijzonder verhaal. Ook vind je een boekje met vijf recepten die je met deze ingrediënten kunt maken, zoals een worteltaart, chocoladetaart of easy mango cake. Met de kokosmelk uit Sri Lanka en de rietsuiker van kleine suikerboeren maak je een karamellaag voor over de chocoladetaart, met de muffinbakmix bak je chocolade cakepops en de gedroogde mango slices uit de Filippijnen doe je door de easy mango cake. Voordat ja aan het bakken kan, moet je zelf nog wel een boodschappenlijstje maken, maar daarna kun je fair aan de slag.



Met de gedroogde mango en rietsuiker heb ik een mangobrood gemaakt. Ik deed hier een verse mango doorheen en wat pecannoten, gele rozijnen en geraspte kokos. Super lekker en héél fair.

Mangobrood met pecan en kokos
voor één mangobrood
175 gram bloem
150 fairtrade rietsuiker
1 zakje bakpoeder
snuf zout
1 tl vanille extract of een zakje vanillesuiker
1 mango
100 gram zachte roomboter
2 eieren
1 el crème fraiche (en wat extra voor de garnering)
2 el kokosrasp (en wat extra voor de garnering)
75 gram gele rozijnen
25 gram pecannoten of walnoten
50 gram fairtrade gedroogde mango slices



Zo maak je dit easy mangobrood
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet eventueel nog extra in met boter.

Meng alle droge ingrediënten, de bloem, het bakpoeder, een snuf zout en het vanille extract of de vanillesuiker in een kom.

Schil de mango en snijd in blokjes (hier kun je lezen hoe je dit op een handige manier doet). Pureer het vruchtvlees fijn met de staafmixer of in de keukenmachine. Doe de eieren en een lepel crème fraiche hierbij en meng goed door elkaar.

Meng de zachte boter met de suiker en kokosrasp tot een luchtig mengsel. Voeg ook dit toe en roer goed door elkaar. Doe nu de kom met droge ingrediënten hierbij en mix tot een mooi glad beslag.

Hak de gedroogde mango, noten en rozijnen grof. Schep deze door het beslag.

Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake in ongeveer 30-35 minuten mooi gaar en goudbruin. Prik met een satéprikker of breinaald in de cake om te kijken of de cake gaar is (dan komt de prikker er schoon uit). Laat de cake afkoelen op een rooster.

Bestrooi het mangobrood voor het serveren met de achtergehouden kokosrasp en serveer met een lepel crème fraiche of volle kwark (hier kun je eventueel ook nog wat kokosrasp doorheen roeren).



Heb je ook zin om te bakken met fairtrade producten? Doe dan mee om kans te maken op de baking kit en een bakworkshop van Fairminds.

Meedoen is makkelijk:
  • Laat onder deze blogpost in een reactie achter wat jij graag zou willen bakken met de fairtrade producten en plaats #FMbaking achter je reactie. Op deze manier ben je automatisch in de running voor een bakworkshop van Fairminds. Naar de workshop mag je een vriend of vriendin meenemen. 
  • Wil je extra kans maken? Plaats dan een foto van jouw baksel met fairtrade ingrediënten op een social medium [Facebook, Twitter, Instagram, Google+ of Pinterest, alles mag] met daarachter #FMbarista
Je kunt tot en met 28 februari 2014 mee doen om de bakworkshop te winnen. DE WINNAAR VAN DE FAIRMINDS BAKING KIT IS: CARLIJN!

Op 3 maart maakt Fairminds de gelukkige winnaar bekend. Kans maken op de baking kit kan tot en met 18 januari 2014. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.


Kun je niet wachten met bakken na het zien van al dit lekkers? De baking kit is online te bestellen of te koop in de WAAR winkels.